Откриха реконструирания Античен стадион на Филипопол

Откриха реконструирания Античен стадион на Филипопол

29.04.2012, Областна администрация Пловдив

Благодарение на проекта на Областна администрация Пловдив, един от най-знаковите културни обекти на града, става достъпен за посетители.

Откриването на реновирания античен стадион събра над 100 официални гости, сред които представители на държавните институции, областната и общинска администрации, академичната общност, бизнеса, творци, културтрегери и медии. Специално за гостите на събитието, екипът на арт трупата СИЛА представи кратка възстановка на античен ритуал загадаене по огън и полет на гълъби, който изгради своеобразен мост между Античността и съвремието.

Проектът "Aнтичният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване" е стартиран през 2009 г. от Областна администрация Пловдив и след тригодишна реконструкция възражда античния стадион за нов живот като част от културното наследство на града. Проектът е реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Пловдивчани и гостите на града вече могат свободно да посещават културната ценност, където ще имат възможност да научат повече за историята на стадиона и античния Филипопол в специално изградения мултимедиен презентационен център. Стадионът е снабден и с асансьор и рампа за хора в неравностойно положение. Партньор в реализирането на проекта е Норвежкият директорат за културно наследство – държавна организация за управление на културното наследство в Норвегия и в международен план, чието сътрудничество обхваща държави в Европа, Азия и Африка. Останалите партньори по проекта са Община Пловдив и Асоциация за културен туризъм.

Стадионът е изграден в началото на ІІ век при император Адриан. Със своите размери от около 240 метра дължина и 30 метра широчина, съоръжението е побирало около 30 000 зрители. Тук периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. По-късно игрите били наречени Александрийски и Кендрисийски. Атлетическите надпревари били съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Виж пълния текст

назад